Winter 2020 in Spanje: naar de bergen en olijfboomgaardenFlorida en de Black SkimmersWinter in FloridaVoorjaar in Spanje 2018Op zoek naar Bijeneters in SpanjeSpanje voorjaar 2017Vroege voorjaarsreis naar de Ebro delta in SpanjeDe Paarse zijn er weer !Hongarije – zomer 2016Voorjaar 2016 – Noord-oost Spanje en Camargue

Winter 2020 in Spanje: naar de bergen en olijfboomgaarden

Eind februari - begin maart 2020 zijn we weer in Spanje geweest. We hebben een 2-tal gebieden bezocht. In de provincie Murcia de Sierra Espuña en het gebied ten zuiden van Cehegin en Caravaca de la Cruz. In Catalonië het gebied rond Mas de Barberans in het Parc Natural des Ports.

De Sierra Espuña is een hele ruige streek met hoge bergen. Smalle wegen leiden naar toppen tussen de 1200 en 1500 meter hoogte. Onder meer de Slechtvalk, Dwergarend en Steenarend broeden hier.
We hebben een mooie ruime hut bezocht op zo'n 1500 meter hoogte. Je moet er wel wat voor over hebben om daar te komen. Een lange rit over hele smalle weggetjes en een flinke wandeling over rotsen naar een fraaie berghelling.
De hut heeft een schitterend uitzicht over een diepe vallei en bergen rondom.  Je gaat naar deze hut voor de Steenarenden. We hebben het geluk gehad dat het mannetje zich binnen een uur liet zien, snel gevolgd door het vrouwtje. Gedurende de dag hebben we beide vogels meerdere malen kunnen bewonderen. Om in deze ruige en prachtige omgeving te mogen zijn en 2 schitterende vogels te kunnen fotograferen is een onvergetelijke ervaring en beleving.
Ook de Kneu, Zanglijster, Europese kanarie, Raaf en Alpenkraai lieten zich op deze hoogte regelmatig zien.


In de Sierra Espuña bevindt zich op 600 meter hoogte een mooie vallei met dennenbomen en vlakke stukken. Behalve de fraaie Kruisbekken kwamen hier ook de Europese kanarie, Kuifmees, Zanglijster en Kneu langs.

Rondom Caravaca de la Cruz vind je een groot gebied met bergen, valleien met oude rivierbeddingen, steppen en olijfboomgaarden.
In de bergen kom je na een fikse klim bij een hut die uitkijkt over rotsen, bomen en een diepe vallei. Ook hier een pittige wandeling om bij de hut te komen. We wisten dat we in de ochtend tegenlicht of licht van opzij zouden hebben maar de wandeling en zit waren het meer dan waard. Aan het einde van de ochtend verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het donkerder. Door het gedeeltelijke tegenlicht hebben we toch nog onverwacht schitterende foto's kunnen maken van de Slechtvalk. Zowel het mannetje als vrouwtje lieten zich in de morgen al zien. Prachtige vogels in een unieke setting, een ware belevenis !

Ten noord-oosten van de stad Murcia ligt een grote steppe. Her en der wat kassen waar groenten verbouwd worden, verder niets. Maar wel de plaats waar Zwarte tapuiten te vinden zijn. Mooie vogels, gelukkig hadden we geen vol zon anders zou de combinatie zwart-wit wel eens een probleem geweest kunnen zijn. Ook leuk dat een Kleine zwartkop nog even in een struik kwam zitten.
In Catalonië ligt bij de monding van de rivier de Ebro ligt het Parc Natural des Ports. Mas de Barberans is één van de plaatsen aan de rand van het park. In deze omgeving bevinden zich zeer veel olijfboomgaarden met een aardig aantal standvogels. Ook komen in deze periode regelmatig doortrekkers langs. Altijd spannend, je weet nooit wat er nog meer langs komt.


Het was een zeer geslaagde reis naar mooie gebieden in Spanje. Alle hutten zijn mooi gelegen en hebben een fraaie en natuurlijke setting. Met overwegend mooi winterlicht hebben we hele mooie foto's gemaakt van nieuwe soorten en van soorten die we er nog niet zo goed op hadden staan. 
Als we daar weer in de buurt zijn, gaan we zeker weer een paar hutten bezoeken. 

 

Florida en de Black Skimmers

In de winter van 2019 zijn we weer naar Florida geweest. Dit keer wilden we plaatsen bezoeken waar we goede kansen maakten om de bijzondere en hele mooie Black Skimmer ( Schaarbek) te vinden. Vorig jaar maar één keer gezien en die keer heeft grote indruk op ons gemaakt. We hebben een aantal gebieden uitgezocht waarvan bekend is dat je in de winter een goede kans maakt om ze te zien. Garantie heb je natuurlijk nooit maar deze gebieden worden wel vaak bezocht door overwinterende Skimmers.
Black skimmer ( Schaarbek)
Ook dit jaar vlogen we op Orlando en was Cocoa Beach onze basis aan de Atlantische oostkust. We bezochten de stranden in de buurt van Cocoa en reden een stuk naar het zuiden naar de Sebastian Inlet. Deze inlet was bijzonder vogelrijk. Af en aan vliegende pelikanen en visarenden. Verder veel jagende reigers en een hele grote groep schaarbekken op het strand. Hier tussen veel Koningssterns, Grote sterns, Amerikaanse kluten en een paar Reuzensterns. Langs de branding Kanoet, Steenloper, diverse strandlopers en vissende reigers. Een heel mooi gebied om een paar dagen rond te kijken.
Sebastian Inlet
Kanoet
Reuzenstern
 
Amerikaanse kluut
Bandijsvogel
Grote zilverreiger
Koningsstern
Reuzenstern
Visarend met geep
Noordelijker bezochten we Merritt Island met de Biolab Road, Blackpoint Wilddrive, Peacock Pocket Road en Playalinda Beach Road op de Canavaral National Seashores. Helaas waren een aantal wegen afgesloten omdat ze moeilijk begaanbaar waren door de regenval van de weken ervoor. Maar toch wel heel wat mooie soorten tegengekomen. Soorten: Reuzenstern, Canadese kraanvogel, Schaarbek, Kaalkopooievaar, Bruine pelikaan, Grote en kleine zilverreiger, Visarend, Amerikaanse meerkoet, Amerikaanse fregatvogel, Koningsstern, Willet, Drieteenstrandloper, Steenloper, Kalkoengier, Kauw, Zwartbuik fluiteend, Dikbekfuut, Amerikaanse kluut, Bruine en witte pelikaan, Ringsnavelneeuw, Lachmeeuw, Geoorde aalscholver, Purperkoet, Amerikaanse torenvalk, Pijlstaart, Marmereend, Gele kwikstaart, Bandijsvogel, Witte en zwarte ibis, Dodaars, Koereiger en Purperreiger, Witbuikreiger, Slangenhalsvogel, Blauwvleugeltaling, Kleine blauwe reiger, Killdeer plevier, Scholekster en Kanoet.
Blackpoint Wilddrive
Biolab Road
Peacock Road
Groene reiger
Kaalkopooievaar
Kleine zilverreiger
Bootstaarttroepiaal
Visarend
  Via de Apopka Wilddrive zijn we naar de Golf van Mexico gereden. We starten op Honeymoon Island. Prachtige stranden, meertjes, lagunes en diverse trails. Ook langs de weg naar het eiland was van alles te zien bij laag water. 
Honeymoon Beach
Honeymoon Beach - Osprey trail
Amerikaanse bontbekplevier
Honeymoon Beach
Amerikaanse bontbekplevier
Bruine pelikaan
Dikbekplevier
Drieteenstrandloper
Dwergplevier
Drieteenstrandloper
Dwergplevier
Forster's stern
Forster's stern
Grote stern
Bruine pelikaan
Steenloper
Scholekster
Zilverplevier
Willet
Zilverplevier
Marmergrutto
Koningsstern
Honeymoon Beach
Verder gereisd naar St. Pete Beach om een aantal dagen Fort de Soto te bezoeken. In tegenstelling tot het jaar ervoor was North Beach vol met vogels en South Beach niet. De natuur is nooit hetzelfde, ook hier dus niet. De grote groep Skimmers had besloten om na het broeden op het afgesloten stuk van het strand te overwinteren. Op North Beach hebben we er zeker 500 geteld terwijl we er vorig jaar geen één zijn tegengekomen !
Fort de Soto - South Beach
North Beach
We hebben nog een leuke video kunnen maken van een opvliegende groep die opgeschrikt werd door een stel overvliegende Kalkoengieren en Visarenden.
Ook hebben we een paar foto's kunnen maken van 'skimmende' Schaarbekken.
   

Killdeer plevier

Kleine grijze snip

Koningsstern

Lachmeeuw

Koningsstern

Ringsnavelmeeuw

Visarend

Witte ibis

Witte ibis

Op Fort de Soto de volgende soorten gezien: Drieteenstrandloper, Reuzenstern, Willet, Forster's stern, Grote stern, Koningsstern, Schaarbek, Visarend, Blauwe reiger, Kalkoengier, Kleine blauwe reiger, Geoorde aalscholver, Bootstaarttroepiaal, Witte en bruine pelikaan, Scholekster, Grote geelpootruiter, Marmergrutto, Kleine plevier, Strandplevier, Dwergplevier, Amerikaanse bontbekplevier, Bandijsvogel, Kleinste strandloper, bonte strandloper, Killdeer plevier, Katvogel, Spotlijster, Palmzanger, Nandayparkiet, Jan van Gent, Middelste zaagbek, Dikbekplevier, Kleine grijze snip, Amerikaanse fregatvogel, Groene reiger, Witbuikreiger, Grote en kleine zilverreiger, Zilverplevier, Amerikaans purperhoen. Na een mooie vogelrijke week verder gereden naar Sanibel Island en Ft. Myers. Hier ook mooie natuurgebieden bezocht. Soorten die we hier zagen, hadden we ook al op andere plaatsen gezien. Een grote groep witte Pelikanen in J.N. "Ding' Darling refuge was volgens de 'locals' best wel bijzonder. We hebben veel heerlijke strandwandelingen gemaakt. En genoten van het heerlijke weer en de dagelijkse zonsondergangen.  
 

Geelkruinkwak

 

Witte pelikanen - JN Darling Refuge Sanibel Island

Sanibel pier

Sanibel - Captiva Blind Pass

Ft. Myers Beach - Bowditch Point Park

Ft. Myers Beach

Sanibel Island 

Ft. Myers Beach - iedere avond een prachtige zonsondergang

Witbuikreiger

Bruine pelikaan

Willet

Roodhalsreiger

Kleine blauwe reiger

Amerikaans purperhoen

Jan van Gent

Witte pelikaan

Soorten gezien: Willet, Dodaars, Grote en kleine zilverreiger, Witte en bruine pelikaan, Palmzanger, Witte en zwarte ibis, Roze lepelaar, Geoorde aalscholver, Killdeer plevier, Zilverplevier, Drieteenplevier, Bonte strandloper, Amerikaanse torenvalk, Geelkruinkwak, Ringsnavelmeeuw, Amerikaanse fregatvogel, Steenloper, Zilverplevier, Oeverloper, Jan van Gent, Visarend, Kalkoengier, Treurduif, Helmspecht, Groene reiger, Dikbekfuut, Witbuikreiger, Koereiger, Blauwe reiger, Roodhalsreiger, Lachmeeuw.

De rit van de Golf van Mexico door de Everglades naar het vliegveld van Miami is erg mooi en afwisselend. Je komt er ook nog een paar wilddrives tegen met uitgestrekte bossen, mangroven en kanalen. Veel reigers en roofvogels, en uiteraard veel kaaimannen. Het was een mooie reis, heerlijk weer gehad en overal was het erg rustig. Genieten met zoveel mooie natuur en prachtige zonsondergangen !

Winter in Florida

In november - december 2018 zijn we in Florida geweest. Onze reis begon in Orlando aan de oostkust. In deze omgeving bevinden zich een aantal mooie gebieden.

 


Cocoa beach was hier onze uitvalsbasis. Het is vandaar niet te ver rijden naar de diverse natuurgebieden. Bovendien ligt het direct aan zee met hele mooie stranden voor de momenten dat we in of rond het hotel verbleven.

Klik op www.vogelplaat.nl/vogels-in-florida om alle vogelfoto's te zien.

Cape Carnaval

We bezochten Merritt island. Een prachtig gebied met als toplocatie de Black Point Wildlife Drive. Ook de Biolab road is erg aantrekkelijk door de vele meertjes en begroeiing tussen de weg en de zee.

Black Point Wildlife Drive
Biolab road

Playalinda Beach is prachtig met aan het einde van de dag veel stelt- en strandlopers, meeuwen en sterns. De Peacocks Pocket Road was helaas afgesloten op de plek waar het erg interessant wordt, namelijk de weg langs de kust en de meertjes.

Playalinda beach

Op weg naar de Golf van Mexico hebben we de Lake Apopka Wildlife Trail bezocht. Een schitterende rit door een afwisselend gebied. Dichte bebossing, moeras, prairie, meren en poeltjes. Er zijn een aantal mooie uitkijkpunten waar je een goed beeld krijgt van het gebied.

Wildlife Trail
Wildlife Trail

We zijn een aantal dagen aan de Golf van Mexico gebleven in St. Pete beach. We hebben Fort de Soto meerdere malen te bezocht. Het is een prachtig gebied met veel afwisseling. Goede plekken zijn East Beach Woods, North Beach parking area, Arrowhead Picnic en de Mulberry trees area. Er is ook een beschermde landtong waar onder meer de Schaarbek broedt.

Black Skimmer (Schaarbek)
Fort de Soto
Fort de Soto

Onze laatste stop was op Sanibel island. Hier zijn we een aantal dagen gebleven omdat het er erg rustig en mooi is en het niet ver rijden is naar natuurgebieden op het vasteland. Verder is het een bekende plaats om schelpen te zoeken.
Op Sanibel vind je veel vogels bij de pier en de vuurtoren. Hier waren heel veel Visarenden, er broeden 4 paartjes. Verder zijn DJ Darling Wilddrive en Blind Pass bij de brug tussen Sanibel en Captiva goede plekken.

'Ons' strandhuis
Volop schelpen bij laagwater
En alles weg bij hoogwater ........
Vuurtoren
Vuurtoren en pier
Visarend paartje
Visarend
Iedere dag een andere zonsondergang
Een ochtendje zoeken ..........
Onze huisschildpad

Op het vasteland een paar leuke gebieden bezocht. Cape Coral is bekend om haar grote populatie Holenuilen. Aan het einde van de dag, zo rond vijf uur, komen ze als het goed is hun holletje uit. Het is dan nog ongeveer een half uur licht en hopen maar dat ze inderdaad hun holletje ook even verlaten.

Holenuil

Rond Ford Myers liggen een paar mooie gebieden. Bowditch Point Park, San Carlos bay en Bunche beach. Hier kun je veel sterns en reigers zien.

Bunche beach

We vlogen terug vanaf Miami. Op weg van Sanibel naar Miami een mooie route door de Everglades genomen. Big Cypress is schitterend en kent een paar mooie wilddrives, Turner river road  en Loop Road Scenic drive. Een zeer afwisselend gebied met moerassen, meren, bossen met cipressen, kanalen en rietvelden. En heel veel 'crocks' !

Turner river road
Loop Road Scenic drive.
Loop Road Scenic drive

We hebben een mooie tijd gehad in Florida. Heel veel soorten gezien (standvogels en overwinteraars uit het noorden) en nog nooit zoveel soorten mooi kunnen fotograferen. Het voorjaar schijnt zo mogelijk nog beter te zijn wanneer de trekvogels uit het zuiden weer terugkomen.
Het is goed toeven in Florida met een hele relaxte sfeer en zeer aangenaam weer. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn in tegenstelling tot de zomermaanden prettig dus maar eens terug in het voorjaar.

Om alle vogelfoto's te zien, klik op www.vogelplaat.nl/vogels-in-florida

 

 

 

Voorjaar in Spanje 2018

Veld met klaprozen bij Montgai

Ook in 2018 ging onze voorjaarsreis weer naar Spanje. We hebben ons beperkt tot Catalonië en verbleven in het gebied tussen Balaguer, Cubells, Montsonis, Montgai en Bellcaire d'Urgell.

Omgeving van Cubells

Voor de verandering dit keer geen truien of regenjas meegenomen omdat we die toch nog nooit nodig hebben gehad. Echter, het was de eerste keer dat we te maken hadden met bijzonder lage temperaturen en aardig wat regen. Dit had uiteraard zijn weerslag op de vogels, Bijeneters bijvoorbeeld waren minder actief bij een temperatuur onder de 12 graden.  En zeer regelmatig hadden we deze temperatuur niet !
Ook de Spanjaarden hadden dit nog niet eerder meegemaakt, ze zaten al maanden in de regen en harde wind. 
Maar behalve wat verregende dagen en dagen met behoorlijke bewolking was het weer heerlijk om in Spanje te zijn met die schitterende natuur en prachtige vogelsoorten.

Weg van Balaguer naar Cubells

Het gebied is bekend om de vele Bijeneters (meestal in hele kleine kolonies of 2-3 paartjes), Kleine trap, Steenuil, Scharrelaar, Griel en Kleine torenvalken. En bijzonder veel Kuifleeuweriken, Grauwe gorzen, Roodkopklauwieren en Hop.

Weg van Cubells naar Camarassa

En eindelijk is het ons dan gelukt om een Kleine trap springend te fotograferen. De droom van iedere vogelfotograaf die hier komt. Door de jaren heen al aardig wat pogingen ondernomen maar dit keer was het na een vijftal sessies raak in de buurt van Montgai. We hebben genoten van zijn gedrag, geluid en balts. Pracht vogel !

Als 'bijvangst' nog de bijzondere Griel gezien. En vaak kwam de Kuifleeuwerik en Grauwe gors ook langs.

De Bijeneters hebben we op verschillende plaatsen goed kunnen fotograferen. Met diverse achtergronden: een zandgroeve, een veld met klaprozen, een weelderige bloemenweide en bomen langs een rivier. Het zijn zulke fantastische vogels, daar kun je nooit genoeg van krijgen.

Bijeneters in een veld met klaprozen

 

Bijeneters in een bloemenveld

 

Bijeneters bij een zandgroeve

Bijeneters bij een rivier

In de buurt van Montsonis broedde een paartje Blauwe rotslijster in een ruine. Nog nooit deze
mooie vogels zo dichtbij gezien.   

In de buurt van Balaguer staat een toren, gebouwd om Kleine torenvalken een goede plek te
geven om te broeden. Drie paartjes hielden zich hier op, mooi om ze zo te kunnen zien.
 
  

De laatste jaren doen de Scharrelaars het erg goed. Dit werd de afgelopen jaren  gestimuleerd door broedkasten op te hangen. Maar nu de aantallen toenemen zie je ze ook in oude boomholtes waar oude spechtennesten zitten.

Uiteraard zie je onderweg vaak een Roodkopklauwier. Deze zat in een fijne groene omgeving.

In het hele gebied komt de Steenuil veel voor. We hebben ze kunnen fotograferen in een boom, op een grote kei en op een boomstronk.We hebben het weer enorm naar onze zin gehad en we prachtige foto's mee terug genomen. Spanje blijft ons favoriete vogelland. Zo veelzijdig, zo'n prachtige natuur, veel mooie vogelsoorten en overal zulke vriendelijke mensen. We hopen er nog vaak te komen.

Op zoek naar Bijeneters in Spanje

De voorjaarsreis naar Spanje stond dit keer geheel in het teken van één van onze favoriete vogels, de Bijeneter. Door de jaren heen zijn we op vele plekken geweest waar we Bijeneters hebben gezien. Meestal werd er daar ook gebroed dus een goede kans om ze daar weer tegen te komen. Aangezien Bijeneters om de zoveel jaar nog wel eens van broedplaats veranderen, hebben we ruim de tijd genomen om ze (opnieuw) te vinden. 

Het eerste gebied dat we aangedaan was de streek rond Balaguer, Montgai en Cubells in Catalonië. Op de plekken waar we ze eerder gezien hebben zaten ze niet maar in de directe omgeving gelukkig wel. We hebben diverse plaatsen gevonden waar zich zowel grote als kleine kolonies bevonden.

De volgende stop was het gebied tussen Lleida, Aspa en Artesa de Lleida. Vorig jaar waren we hier al een keer geweest en zagen dat er diverse mooie plekjes waren waar je Bijeneters kon verwachten. Na enig rondrijden vonden we een mooie rivierbedding waar een redelijk grote kolonie zat. We zijn een aantal dagen in deze streek gebleven omdat dit de eerste keer was dat we ze in een ‘groene’ omgeving konden zien. Daarnaast was het een hele goed plek voor soorten als Kuifkoekoek, Steenuil, IJsvogel en Hop en zangvogels als Nachtegaal, Kleine zwartkop, Grasmus en Cirlgors.

Hierna zijn we via Los Monegros naar de provincie Toledo gereden waar we bijna een week in het gebied rond Calera y Chozas en Belvís de la Jara zijn gebleven. Ook hier hebben we diverse kolonies gevonden en hele fraaie foto’s 's ochtends vroeg en aan het begin van de avond kunnen maken. Voor de eerste keer uitgebreide voedseloverdrachten en paringen kunnen fotograferen. In deze streek kun je ook al de Blauwe ekster aantreffen, ligt zo'n beetje op de grens van hun verspreidingsgebied. 

         

Tenslotte via Sierra de Gredos naar Extremadura gereden. Hier hebben we de omgevingen rond Saucedilla, Arrocamp, Serrejón, Belén, Madroñera en Zorita bezocht. Ook rond deze plaatsen zijn we veel Bijeneters tegengekomen. In de buurt van Zorita vonden we zelfs de grootste kolonie die we ooit gezien hadden, zo’n 80 paartjes.

We hebben genoten van de schitterende natuur en de prachtige vogels. Ze zijn zo mooi om te zien en hun vlieg- en jachttechniek is ongelofelijk. De pas gevormde koppeltjes zoeken elkaar steeds op en zitten dan al kwebbelend tegen elkaar op. Daarnaast maken ze een geluid waar je heel blij van wordt. Kortom super vogeltjes !

Spanje voorjaar 2017

De voorjaarsreis naar ons geliefde (vogelland) Spanje stond dit keer geheel in het teken van één van onze favoriete vogels, de Bijeneter. Naast de Bijeneters zijn we gelukkig ook heel wat andere mooie soorten tegengekomen die we ook hebben kunnen fotograferen.

Cubells

We zijn gestart in Catalonië. We verbleven in de streek tussen Balaguer, Cubells en Artesa de Lleida. Een mooie streek met veel afwisseling in landschappen.

 

Steenuil

Artesa de Lleida

IJsvogel

Hop

Rode patrijs

Vervolgens via de indrukwekkende streek Los Monegros (Ballobar-Candasnos-Sastago-Bujaraloz en Monegrillo) naar de provincie Toledo. Hier zijn we een week in het gebied rond Calera y Chozas, Parillas en Belvís de la Jara gebleven.

Los Monegros

Toledo

Blauwe ekster

Zwarte spreeuw

Hierna via de Sierra de Gredos (Hoyos del Espino en la Plataforma) naar Extremadura gereden. Hier hebben we eerst de omgeving rond Saucedilla en Monfragüe bezocht om vervolgens het gebied rond Trujillo, Madroñera en Zorita te verkennen.

Sierra de Gredos

Rode rotslijster

Kuifkoekoek

Grote trap

Extremadura

Grijze gors

Via La Serena (Campanario, Castuera en Cabeza del Buey) en de meertjes van Daimiel zijn we tenslotte naar L' Ampolla en de Ebro delta gereden. Het riet rond de plassen en meren stond erg hoog en veel water was al verdampt door de aanhoudende warmte. Eerder dit jaar waren we hier ook al geweest en wij vinden het vroege voorjaar hier de beste periode. Toch mooie soorten gezien zoals de Vorkstaartplevier en Witwangstern.

Daimiel

Steenuil

Dodaars

Geoorde fuut

Krooneend

Witkopeend

Tafeleend

Ebro delta

Grote karekiet

Strandplevier

Vorkstaartplevier

Witwangstern

   
We hebben prachtige weken gehad in het mooie Spanje. Veel mooie soorten gezien en foto's gemaakt, het was weer een geweldig mooie reis.

We hebben de volgende soorten gezien:
Roodkopklauwier, klapekster, hop, bruine kiekendief, zwarte en rode wouw, steenuil, slangenarend, dwergarend, vale gier, aasgier, monniksgier, kleine torenvalk, grijze wouw, ooievaar, kwak, ralreiger, koereiger, purperreiger, purperkoet, klein waterhoen, kuifleeuwerik, kortteenleeuwerik, kalander leeuwerik, groene specht, grote bonte specht, grauwe gors, cirlgors, grijze gors, europese kanarie, kuifmees, kruisbek, ijsvogel, boomklever, ortolaan, tapuit, bonte tapuit, zwarte en gekraagde roodstaart, boeren-, huis-, gier-, roodstuit- en rotszwaluw, krooneend, rode patrijs, putter, steltkluut, kuifkoekoek, scharrelaar, witte kwikstaart, gele kwikstaart, grote gele kwikstaart, duinpieper, waterspreeuw, paapje, kleine plevier, bontbekplevier, strandplevier, vorkstaartplevier, fitis, tjiftjaf, ringmus, grauwe vliegenvanger, nachtegaal, roodborsttapuit, kneu, zwarte spreeuw, dodaars, geoorde fuut, witkopeend, tafeleend, wielewaal, griel, grote en kleine trap, blauwe ekster, nachtzwaluw, rotsmus, spaanse mus, oeverloper, heggemus, zwarte mees, gaai, vink, raaf, alpenkraai, ooievaar, zwarte ooievaar, blauwe rotslijster, rode rotslijster, kleine en grote zilverreiger, grote karekiet, graszanger, rietzanger, woudaap, witwangstern, audouins meeuw, zwartkopmeeuw, zwarte stern, flamingo, dwergstern, ralreiger, tureluur, bosruiter, zwarte ibis, kwak

Vroege voorjaarsreis naar de Ebro delta in Spanje

Aan einde van de winter en het vroege voorjaar van 2017 zijn we een paar weken naar de Ebro delta in Spanje geweest. Dit gebied wordt in deze tijd van het jaar bezocht door veel trekvogels, voornamelijk watervogels en steltlopers.

De delta kent een noordkant (van de rivier de Ebro) en een zuidkant

Bezochte gebieden aan de noordkant:
- Bassa Les Olles: Een kleine lagune met een mooie vogelhut. 
- Bassa de l'Alfacada: Een gebied in ontwikkeling, kanalen, meertjes en rietvelden.
- Port Illa de Mar: Een baai met een klein haventje, meertjes, kanalen en rietvelden.
- Punta del Fangar en Gola del Pal: Duingebied en ondergelopen velden en rietkragen.

Bezochte gebieden aan de zuidkant:
- Laguna l'Encanyissada: Groot meer met uitgestrekte rietkragen. Diverse uitkijkposten.
- Laguna la Tancada: Mooi meer met rietkragen en in de buurt uitgestrekte marismas.
- Platja del Trabucador: Lange smalle landtong met duinen en stranden.  

Belangrijkste soorten die we gezien hebben zijn: Fuut, dodaars, geoorde fuut, krooneend, zwartkopmeeuw, geelpootmeeuw, audouins meeuw, dunbekmeeuw, reuzenstern, grote stern, lachstern, witwangstern, waterral, porseleinhoen, kleine waterhoen, koereiger, purperreiger, purperkoet, zwarte ibis, kwak, flamingo, kleine en grote zilverreiger, lepelaar, bruine kiekendief, sperwer, visarend, slangenarend, dwergarend, blauwborst, grote gele kwikstaart, witte kwikstaart, gele kwikstaart, kleine zwartkop, zwarte roodstaart, putter, zwarte spreeuw, ijsvogel, watersnip, groenpootruiter, kleine strandloper, zilverplevier, strandplevier, bosruiter, witgat, tureluur, bontbekplevier, kuifleeuwerik, grasmus, hop, graszanger, rietgors, boerenzwaluw, huiszwaluw, rotszwaluw, buidelmees en groenling.

Porseleinhoen

Groenpootruiter 

Audouins meeuw

Watersnip

Witgat

Blauwe reiger

Dodaars

Graszanger

Klein waterhoen

Klein waterhoen

Zwartkopmeeuw

Reuzenstern

Lepelaar

Aalscholver

Purperkoet

Kwak

Wulp

Oeverloper

Bosruiter

Steltkluut

Zwarte ibis

We hebben prachtige weken gehad met heel lekker weer, veel vogels en mooie foto's kunnen maken. Ook van soorten waar we nog geen of minder goede foto's van hadden. Wenssoorten waren de Zwartkopmeeuw en Reuzenstern en bijzondere soorten als Porseleinhoen en Klein waterhoen hebben onze reis meer dan geslaagd gemaakt.

De Paarse zijn er weer !

De paarse strandloper komt hier alleen in het najaar en de winter voor. Ze arriveren in oktober en trekken vanaf april weer terug naar het noorden. De grootste aantallen tref je in oktober tot en met maart. 

De vogels die in Nederland overwinteren komen voornamelijk uit Canada, Scandinavië en Noord-Rusland. De Canadese vogels trekken via Groenland en IJsland naar West-Europa.
De aantallen hier overwinterende vogels nemen helaas gestaag af. De oorzaak hiervan is onduidelijk maar heeft wellicht met de klimaatverandering te maken. De vogels overwinteren noordelijker dan voorheen.

Verspreidingskaart

Het is een vogel die sterk aan de stenige oppervlakten van de kust is gebonden. Ze zitten graag op basaltblokken, dijken, pieren en strekdammen. In het binnenland of op het strand zal je ze niet snel zien.
  

De Paarse strandloper is gemakkelijk te herkennen. Ze hebben een uniek, donker paarsbruin verenkleed met een lichte buik en bruine vlekken op de flanken. En ook nog mooie gele poten en een gele snavelbasis. In vlucht komen ze ook donker over, opvallend zijn de witte vleugelstrepen en witte staartzijden.
 

Paarse strandlopers zijn niet schuw en daarom goed te zien als ze aan het foerageren zijn. Daar waar het zeewater over de basaltblokken spat en de vogels af en toe even moeten opvliegen om niet drijfnat te worden, daar zoeken vaak in gezelschap van steenlopers en kanoeten naar hun voedsel.

Steenloper

Kanoet

Ze kiepen zeewier om, om te zien of er daaronder iets eetbaars is te vinden. Het voedsel bestaat voornamelijk uit mollusken (slakjes, mossels), insecten (kevers, vliegen), kleine kreeftachtigen (vooral vlokreeftjes), ringwormen en  kleine visjes en algen.

Bekende plekken om ze te vinden zijn de zeedijk tussen Den Helder en Huisduinen, de Hondsbossche Zeewering en de pieren van IJmuiden, Scheveningen en Hoek van Holland.
In Zeeland vind je ze op de Brouwersdam, de Westkapelse Zeedijk en bij Breskens en Cadzand. Op de Waddeneilanden vind je ze vooral op strekdammen, zoals op Vlieland en op de Eierlandse Dam op Texel

      

Hongarije – zomer 2016

In juni 2016 zijn we weer naar dit mooie vogelland geweest. Dit keer naar het zuiden, het Kiskunság National Park.

Hongarije-2

Het dorpje Tiszaalpár diende als uitvalsbasis. We hebben het hele gebied rondgetrokken en ook een aantal hutten bezocht. Het is een mooi gebied met veel afwisseling. Poesta, heuvels, bos, meren, moerassen en visvijvers.

Hongarije-1

Door deze grote afwisseling is het een vogelrijk gebied en we hebben dan ook aardig wat soorten gezien en gehoord.
Dit jaar veel Scharrelaars gezien, Bijeneters helaas beduidend minder. Volgens lokale vogelaars loopt het aantal Bijeneters al jaren terug. Grote aantallen overleven de tocht vanuit
Afrika niet omdat er in een aantal landen rond de Middellandse Zee intensief op ze gejaagd wordt.

Gelukkig zijn we er toch nog aardig wat tegen gekomen, opmerkelijk vaak werd er direct op de grond gebroed. Kregen daardoor wel de mogelijkheid om andere foto's te maken dan bij broedwanden.

Andere soorten die we gezien hebben zijn: Zeearend, Bruine kiekendief, Sperwer, Buizerd, Roodpootvalk , Torenvalk, Dwergooruil, Ooievaar, Kwak, Kleine zilverreiger, Grauwe klauwier, Klapekster, Wielewaal, Grote bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Hop, Geelgors, IJsvogel, Zwarte roodstaart, Roodborsttapuit, Appelvink, Zwartkop, Zanglijster, Ringmus, Groenling, Putter. Nachtegaal, Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Boomklever, Vink, Merel, Boompieper, Tjiftjaf, Witte kwikstaart, Gele kwikstaart, Grote gele kwikstaart, Zomertortel en Grauwe vliegenvanger.

 

Bijeneter-66

Bijeneter

Bijeneter-67 Bijeneter-68 Bijeneter-69 Bijeneter-70 Bijeneter-71 Bijeneter-72

Scharrelaar-2

Scharrelaar

Scharrelaar-10 Scharrelaar-11 Scharrelaar-12 Scharrelaar-14 Scharrelaar-15

Roodpootvalk-6

Roodpootvalk

Roodpootvalk-7 Roodpootvalk-8

Roodpootvalk-9

Appelvink-17

Appelvink

Appelvink-1
Appelvink-7 Appelvink-8 Appelvink-12 Appelvink-16

Boompieper-1

Boompieper

Grauwe-klauwier-10

Grauwe klauwier

Boomklever-3

Boomklever

Geelgors-10

Geelgors

Grauwe-vliegenvanger-1

Grauwe vliegenvanger

Grote-bonte-specht-3

Grote bonte specht

Hop-14

Hop

Hop-15

Hop-16

Nachtegaal-3

Nachtegaal

Ringmus-2

Ringmus

Zanglijster-2

Zanglijster

Zomertortel-2

Zomertortel

Koolmees-4

Koolmees

Tjiftjaf-2

Tjiftjaf

Zwartkop-2

Zwartkop

Appelvink-9

Appelvink

Appelvink-10 Appelvink-14 Appelvink-15 Appelvink-18

We hebben weer een fijne tijd gehad in dit mooie land met heel veel vriendelijke mensen en een zeer gemoedelijke sfeer. De volgende keer maar eens naar het noorden gaan !

 

Voorjaar 2016 – Noord-oost Spanje en Camargue

In mei hebben we onze 'traditionele' voorjaarstrip gemaakt naar Zuid Frankrijk en Spanje. We bezochten de Camargue, Aiguamolls en de Ebro delta. We zijn ook naar Los Monegros en noord-oost Catalonië (omgeving Balaguer) geweest waar we dit jaar langer zijn gebleven dan voorgaande jaren. 

Camargue-1

Camargue

Camargue
We zijn we eerst naar de grote Camargue geweest en een uitstapje naar La Crau gemaakt.

LaCrau-1

La Crau

We hebben we de volgende gebieden bezocht: Cacharel, de moerasjes van Mas d'Agon en La Capelière, Fangassier en de zoutpannen van Plage de Piemanson en Salin de Giraud.

Capelliere-1

La Capelière

Ook hebben we de kleine Camargue bezocht. Het meer en de uitgestrekte rietvelden van Scamandre waren nieuw voor ons. Een erg vogelrijk en rustig gebied.

KleinCamargue

L'étang de Scamandre

We hebben hier de volgende soorten gezien:
fuut, dodaars, geoorde fuut, krooneend, ooievaar, grote en kleine zilverreiger, kwak, koereiger, ralreiger, purperreiger, boomvalk, torenvalk, bruine kiekendief, slangenarend, dunbekmeeeuw, zwartkopmeeuw, kleine strandloper, krombekstrandloper, kemphaan, groenpootruiter, bosruiter, tureluur, kluut, steltkluut, flamingo, bijeneter, hop, kuifkoekoek, gele kwikstaart,witte kwikstaart, paapje, grauwe vliegenvanger, grote karkiet, rietzanger, kleine zwartkop, putter, grauwe gors, boompieper, duinpieper, veldleeuwerik, kuifleeuwerik, oeverzwaluw, boerenzwaluw, gierzwaluw, huiszwaluw,

Bijeneter-36

Bijeneter

Dunbekmeeuw-2

Dunbekmeeuw

Bosruiter

Koereiger-2

Koereiger

Steltkluut-5

Steltkluut

Flamingo-4

Flamingo

Kleine-zilverreiger-3

Kleine zilverreiger

Kluut-2

Kluut

Krombek-2

Krombekstrandloper

Paapje-1

Paapje

Duinpieper-2

Duinpieper


Aiguamolls

We vinden dit altijd een fijn gebied om een paar dagen rond te lopen. Dit keer veel geluk met steltlopers, veel plasjes op de velden en voor ons een nieuwe soort: de Reuzenstern ! Verder bijeneters, scharrelaars, bruine kiekendief, slechtvalk en wielewaal.

Aiguamolls-2

Aiguamolls

Ebro delta
De noordelijke kant zat vol met sterns, steltlopers en diverse soorten reigers.

Ebro-2

Gola del Pal

Witwangstern-2

Witwangstern

Bosruiter-3

Bosruiter

Witwangstern-3

Witwangstern

De zuidelijke kant was weer goed voor onder meer vorkstaartplevier, hop, zwartkopmeeuw, witwangstern, witvleugelstern, steltlopers, audouins meeuw, witwangsterns en steltkluten.

Ebro-1

Playa Trabucador

Vorkstaart-1

Vorkstaartplevier

Witwangstern-1

Witwangstern

Audouins meeuw-2

Audouins meeuw

Vorkstaartplevier-6

Vorkstaartplevier

Vorkstaartplevier-7

Hop-9

Hop

Hop-10


L'Ampolla
Wanneer we de Ebro delta bezoeken, verblijven we altijd in het authentieke en gezellige vissersplaatsje L'Ampolla. Mooi gelegen aan een baai met uitzicht op de schitterende kustlijn en de Punta del Fangar in de de delta. In het haventje altijd goede kans op Audouins meeuw en Dunbekmeeuw. En gezellige restaurantjes !

L'Ampolla-1

El Perello mar

Los Monegros
De rit van de Ebro delta naar Los Monegros was mooi en onderweg nog een aardig natuurgebied bezocht: Sebes bij het stadje Flix. Los Monegros stond mooi in bloei en overal hoorde je gezang. We hebben ons dit keer beperkt tot het gebied tussen Bujaraloz, Candasnos, Ballobar en Alcolea de Cinca.

Monegros-1
Het is een fijne streek met mooie soorten: kalenderleeuwerik, kuifleeuwerik, grauwe gors, bijeneter, scharrelaar, steenuil, griel, rode patrijs, duinpieper, tapuit en blonde tapuit.

Blonde-tapuit-2

Blonde tapuit

Kalanderleeuwerik-1

Kalanderleeuwerik

Kuifkoekoek-1

Kuifkoekoek

Kuifkoekoek-2

Kuifkoekoek

Scharrelaar-11

Scharrelaar

Balaguer e.o.

Als laatste de streek tussen Lleida, Balaguer en de zuidkant van de Spaanse Pyreneeën bezocht. We waren er wel eens doorheen gereden maar nooit echt goed bezocht. Het is een schitterend en vogelrijke streek en op ieder weggetje is wel iets te zien. Erg afwisselend ook, valleien en bergen afgewisseld met bos en steppen. We hebben ook een aantal hutten bezocht en deze leverden mooie soorten en ervaringen op.

Montsonis-1

Montsonis

Lleida-1

Sant Llorenç de Montgai

Lleida-3

Bijeneter-45

Bijeneter

Bijeneter-42

Bijeneter

Bijeneter-43

Bijeneter

Bijeneter-46

Bijeneter

Bijeneter-47

Bijeneter

Bijeneter-48

Bijeneter

Bijeneter-49

Bijeneter

Bijeneter-50

Bijeneter

Bijeneter-51

Bijeneter

Bijeneter-53

Bijeneter

Bijeneter-54

Bijeneter

Bijeneter-37

Bijeneter

Bijeneter-38Bijeneter

Bijeneter-39Bijeneter

Grauwe-vliegenvanger-3Grauwe vliegenvanger

Rotsmus-1Rotsmus

Kleine zwartkop-3Kleine zwartkop

Hop-12Hop

Hop-11

Hop-10

Hop-9

Ortolaan-1Ortolaan

Cirlgors-3Cirlgors

Ortolaan-2Ortolaan

Bijeneter-41Bijeneter

Bijeneter-40

Bonelli-1

Haviksarend

Bonelli-2

Bonelli-3

Bonelli-5

Bonelli-6

Bonelli-7

Lleida-5

Vilanova de la Sal

Bijeneter

Lleida-6

Pyreneeën

De soorten die we hier gezien hebben: slangenarend, dwergarend, haviksarend, vale gier, monniksgier, aasgier, boomvalk, rode en zwarte wouw, torenvalk, kleine torenvalk, griel, rode patrijs, wielewaal, bijeneter, scharrelaar, steenuil, hop, groene specht, roodkopklauwier, klapekster, roodstuitzwaluw, kuifkoekoek, duinpieper, cirlgors, rotsmus, ortolaan, grasmus, baardgrasmus, grauwe vliegenvanger.

Bijeneter