In het najaar van 2014 zijn we naar Spanje en Portugal geweest om een aantal gebieden te bezoeken waar we jaren geleden al een keer geweest zijn. We wilden er graag weer eens naar toe en het is een mooie tour geworden.

Le Teich
Op weg naar Spanje het mooie getijdengebied Le Teich in de baai van Arcachon bezocht. Het is een goed toegankelijk gebied met een groot aantal fraaie kijkhutten en schermen. We hebben de complete wandelroute door het gebied gemaakt en alle hutten bezocht. Soorten die we hier onder meer gezien hebben zijn: Groene specht, Waterral, Flamingo, Grutto, Kluut, Steltkluut, Kleine zilverreiger en IJsvogel.

Los Gredos
Als je de grens met Spanje over gaat, begint het vogelfeest eigenlijk al. De eerste gieren, zwarte spreeuwen en raven. Het eerste gebied waar we een aantal dagen hebben doorgebracht is de Sierra de Gredos. We zaten in een fijn huisje in Hoyos del Espino aan de weg naar het bekende Plataforma.

We hadden hier een prachtig uitzicht op de bergen en volop vogels in de bomen en struiken. We zagen de Zwarte en Gekraagde roodstaart, Europese kanarie, Vink, Boomklever, Dwergarend, Kruisbek, Grote gele kwikstaart, Grote bonte specht,  Groene specht (op enig moment zaten er 4 tegelijk in een boom !), Fitis, Spotvogel, Roodborsttapuit, Zwarte mees en de Kuifmees, een nieuwe soort voor ons.

 

In de bergen was het rustig, wel veel Heggemussen, Grijze gors, Raaf en Dwergarend. Hoopten ook op de Cirlgors en Ortolaan maar die waren helaas al vertrokken. Hoog in de bergen wel de Iberische steenbokken gezien.
En de mooie entree aan het begin van de weg naar Plataforma natuurlijk.

 Iberische steenbokken

Europese kanarie

Roodborsttapuit

Zwarte mees

Heggenmus

Zwarte roodstaart

Spotvogel

Kuifmees

Het is een prachtig en zeer vogelrijk gebied, willen we graag nog eens naar toe in het voorjaar.

De delta van de Sado rivier
Via Badajos rijden we naar Pontes in Portugal. Vanuit hier kun je de gehele delta goed bereiken. In de delta vindt je bossen van kurkeiken en dennenbomen, heuvels, stranden, zoutpannen en zoutmoerassen, duinen, rijstvelden en getijdengebieden.

Soorten die we hier zien zijn: IJsvogels, Steltkluten, Wulp, Regenwulp, Bonte,-, Krombek- en Drieteenstrandloper. Plevieren, Groenpootruiter, Grutto en Rosse Grutto, Visarend, diverse reigersoorten, Zwarte ibis en Hop.

Het eerste gebied dat we bezoeken ligt bij Mouriscas, Caldeira do Moinho. Hier heb je een beetje het gevoel alsof je in het Waddengebied bent.

Mourisca

Kleine plevier

Steltkluut

Groenpootruiter

Rosse grutto

Koereiger

De steppen rond Castro Verde

Dit is een behoorlijk groot gebied. Vele zandwegen die heel goed berijdbaar zijn lopen door dit gebied. Je kunt hier zeker 3 à 4 dagen rondrijden om bekende vogelplaatsen te bezoeken. Het is er behoorlijk vogelrijk, zelfs in de ‘stille’ tijd. Soorten die we gezien hebben zijn Hop, Steenuil, Duinpieper, Grote en Kleine trap, Zwartbuikzandhoenders, Grijze wouw, Dwergarend, Iberische klapekster, Roodborsttapuit, Tapuit en Paapje.
We gaan hier zeker nog eens terug komen.

 

Duinpieper

Roodborsttapuit

Zwartbuikzandhoender

Hop

Steenuil

Steenuil

Extremadura

Op de weg terug door Extremadura gereden. Alle zomergasten waren al weg en de wintersoorten nog niet terug. Maar altijd een fantastisch gebied om te zijn. Soorten die we onder andere gezien hebben zijn Vale gier, Monniksgier, Blauwe eksters, IJsvogel, Bonte vliegenvanger Gekraagde roodstaart, Oeverloper, Tapuit en Paapje.

Paapje

Het was een fijne tour van 2.5 week. Naar nieuwe gebieden en plaatsen waar we al jaren niet meer geweest zijn. En als afsluiter in ons geliefde Extremadura geweest. We hopen volgend voorjaar weer een soortgelijke tour te maken.