Vanaf begin jaren ’70 is één van mijn hobbies het kijken naar vogels en rondtrekken in de natuur. Midden jaren ’70 begonnen met natuurfotografie en vogels in het bijzonder. In het begin in zwart-wit en later in dia’s. Ontwikkeld in de zelf gebouwde doka(tje).

Eind jaren ’80
Het kijken naar en fotograferen van vogels een beetje op de achtergrond geraakt door mijn aandacht voor gezin, carrière en andere interesses.Het kijken naar en fotograferen van vogels een beetje op de achtergrond geraakt door mijn aandacht voor gezin, carrière en andere interesses. Wel altijd geïnteresseerd gebleven in vogels en de natuur en op vakanties nam ik altijd wel een verrekijker en vogelboek mee. Vanaf 2005 heb ik het vogels kijken en erop uit trekken in de natuur weer intensief opgepakt, te beginnen met de aanschaf van een goede verrekijker en een up-to-date vogelgids.

De digitale technologie
Mede door de opkomst en mogelijkheden van de digitale fotografie ben ik sinds 2008 weer begonnen met het fotograferen van vogels en landschappen. De kwaliteit, flexibiliteit en de vele mogelijkheden van de nieuwe apparatuur en bewerkingssoftware zijn zo fantastisch. Het is (weer) mijn grote passie.

In 2010 heeft het vogel- en fotografievirus ook mijn vrouw gegrepen. Naar vogels kijken vond ze altijd al leuk maar sinds ze haar eigen camera set heeft is haar passie inmiddels net zo groot als die van mij.

Op stap

Zeer regelmatig trekken we erop uit. Even tussendoor, een paar dagen of een langere trip. In Nederland komen we regelmatig in de Noordkop (Hondsbossche zeewering, Huisduinen, Balgzand en de omgeving van Den Oever), de zuidpier van IJmuiden, Texel, Brouwersdam, polder Waterland en polder Arkemheen. In de directe omgeving gaan we naar de Loenderveense plas, Bethune polder en Einde Gooi, een prachtig natuurgebied ten zuiden van Hilversum.

Spanje
We gaan ook regelmatig op stap naar het buitenland. Spanje is wel ons favoriete (vogel)land. Afhankelijk van het seizoen gaan we dan naar de Ebro delta, Aiguamolls, Los Monegros en de omgeving rond Lleida, Spaanse Pyreneeën, Valencia regio, Coto Doñana en de marismas van Odiel en Isla Cristina. Ook de Sierra de Gredos en omgeving doen we regelmatig aan. En last maar zeker niet least de schitterende Extremadura.

Punta del Fangar – Ebro delta

Llançà – Catalonië

Montsonis – Catalonië

Mirador la Malavuelta – Monfragüe

Frankrijk
In Frankrijk bezoeken we de Camargue en Le Teich. Twee prachtige gebieden met schitterende natuur en heel veel vogels. Interessant en mooi in alle jaargetijden. En de Camargue zorgt regelmatig voor mooie verrassingen !

Ook hebben we mooie trips gemaakt naar Diepholz, de Farne Islands, Hongarije en in Portugal naar de steppen van Castro Verde en de Taag en Sado delta.

Het Griekse eiland Lesbos is een hele fijne plek om in het voorjaar te bezoeken. Prachtig eiland, schitterende natuur, relaxte sfeer, mooie gebieden op korte afstanden. En veel vogels !

La Pallisade – Camargue

Inner Farne – Farne islands

Portilla del Tiétar – Monfragüe

Mourisca – Sado delta

Hortobágy – Hongarije

Rehdener Geestmoor – Diepholz

Eressos naar Sigri – Lesbos

Ik denk dat het fotograferen inmiddels net zo belangrijk (of misschien wel belangrijker) is geworden dan alleen het kijken naar vogels. De spanning van het er op uit trekken en zien wat je tegenkomt, het zoeken naar de juiste camera instellingen, proberen het vast te leggen zoals je het in je hoofd hebt.
En dan het uiteindelijke resultaat op het computerscherm en bewerken voordat je het op je website zet. Het fotograferen geeft een enorme extra dimensie aan het kijken naar vogels en in de natuur zijn.
Toen we een aantal jaren geleden het fotograferen weer hebben opgepakt, zijn we gestart met een set van Canon. Inmiddels is onze uitrusting behoorlijk uitgebreid met diverse camera’s en lenzen van Sony en Nikon.
We fotograferen vaak uit de ‘rijdende’ hut en gewone schuilhutten. Ook maken we zowel in Nederland als in Spanje gebruik van gehuurde hutten. Genieten van de natuur en hopen dat er iets moois langskomt om te fotograferen.