Voorjaar in Spanje 2018

Veld met klaprozen bij Montgai

Ook in 2018 ging onze voorjaarsreis weer naar Spanje. We hebben ons beperkt tot Catalonië en verbleven in het gebied tussen Balaguer, Cubells, Montsonis, Montgai en Bellcaire d'Urgell.

Omgeving van Cubells

Voor de verandering dit keer geen truien of regenjas meegenomen omdat we die toch nog nooit nodig hebben gehad. Echter, het was de eerste keer dat we te maken hadden met bijzonder lage temperaturen en aardig wat regen. Dit had uiteraard zijn weerslag op de vogels, Bijeneters bijvoorbeeld waren minder actief bij een temperatuur onder de 12 graden.  En zeer regelmatig hadden we deze temperatuur niet !
Ook de Spanjaarden hadden dit nog niet eerder meegemaakt, ze zaten al maanden in de regen en harde wind. 
Maar behalve wat verregende dagen en dagen met behoorlijke bewolking was het weer heerlijk om in Spanje te zijn met die schitterende natuur en prachtige vogelsoorten.

Weg van Balaguer naar Cubells

Het gebied is bekend om de vele Bijeneters (meestal in hele kleine kolonies of 2-3 paartjes), Kleine trap, Steenuil, Scharrelaar, Griel en Kleine torenvalken. En bijzonder veel Kuifleeuweriken, Grauwe gorzen, Roodkopklauwieren en Hop.

Weg van Cubells naar Camarassa

En eindelijk is het ons dan gelukt om een Kleine trap springend te fotograferen. De droom van iedere vogelfotograaf die hier komt. Door de jaren heen al aardig wat pogingen ondernomen maar dit keer was het na een vijftal sessies raak in de buurt van Montgai. We hebben genoten van zijn gedrag, geluid en balts. Pracht vogel !

Als 'bijvangst' nog de bijzondere Griel gezien. En vaak kwam de Kuifleeuwerik en Grauwe gors ook langs.

De Bijeneters hebben we op verschillende plaatsen goed kunnen fotograferen. Met diverse achtergronden: een zandgroeve, een veld met klaprozen, een weelderige bloemenweide en bomen langs een rivier. Het zijn zulke fantastische vogels, daar kun je nooit genoeg van krijgen.

Bijeneters in een veld met klaprozen

 

Bijeneters in een bloemenveld

 

Bijeneters bij een zandgroeve

Bijeneters bij een rivier

In de buurt van Montsonis broedde een paartje Blauwe rotslijster in een ruine. Nog nooit deze
mooie vogels zo dichtbij gezien.   

In de buurt van Balaguer staat een toren, gebouwd om Kleine torenvalken een goede plek te
geven om te broeden. Drie paartjes hielden zich hier op, mooi om ze zo te kunnen zien.
 
  

De laatste jaren doen de Scharrelaars het erg goed. Dit werd de afgelopen jaren  gestimuleerd door broedkasten op te hangen. Maar nu de aantallen toenemen zie je ze ook in oude boomholtes waar oude spechtennesten zitten.

Uiteraard zie je onderweg vaak een Roodkopklauwier. Deze zat in een fijne groene omgeving.

In het hele gebied komt de Steenuil veel voor. We hebben ze kunnen fotograferen in een boom, op een grote kei en op een boomstronk.We hebben het weer enorm naar onze zin gehad en we prachtige foto's mee terug genomen. Spanje blijft ons favoriete vogelland. Zo veelzijdig, zo'n prachtige natuur, veel mooie vogelsoorten en overal zulke vriendelijke mensen. We hopen er nog vaak te komen.

Comments are closed.