In mei 2014 zijn we vertrokken voor een lange vogeltrip naar Zuid-Frankrijk, Portugal en Spanje. De eerste stop op weg naar ons geliefde Spanje maakten we in de Camargue. Hier hebben we een aantal plaatsen bezocht waar veel vogels zitten en je ze redelijk goed kunt fotograferen.

De moerasjes van Mas d’Agon en La Capelière.

Deze gebieden zijn meestal goed voor diverse soorten steltlopers, eenden en reigersoorten. Maar door de hoge waterstand helaas niet heel veel te zien. Hier en daar een Geoorde fuut, Kwak, Steltkluut, Zwarte ibis, Flamingo en Krooneend. Wel fijne plekken om een paar uur door te brengen.

 

Steltkluut

De weg naar Fangassier is altijd goed voor aardige soorten. Zilver- en Koereigers, Bruine Kiekendief, Kuifkoekoek, Bonte vliegenvanger, Gekraagde roodstaart, Graszanger en veel Cetti’s zangers. Helaas kon je ze door de harde wind alleen af en toe zien, fotograferen zat er helaas niet in. Bij de zoutpannen Gele kwikstaart, diverse soorten Plevieren en Flamingo’s.

In de buurt van Salin de Giraud hadden we meer geluk. Bij Domaine de la Palissade zaten veel Bijeneters. Ook troffen we hier een Kuifmees aan, een nieuwe soort voor ons.

Bijeneter

Bij de uitgestrekte zoutpannen op weg naar Plage de Piemanson was het top. Mooi weer, weinig wind en veel vogels. Hier hebben we mooie foto’s kunnen maken van Bontbekplevieren, Steltkluten, Bonte-, Drieteen- en Krombekstrandlopers. Ook de Dunbekmeeuwen waren in grote getalen aanwezig, een zeer druk maar erg mooi meeuwtje.

Bonte strandloper

 Dunbekmeeuw

Krombekstrandloper

Op de terugweg zagen we 2 Grauwe franjepoten. In zomerkleed, redelijk dicht bij de dijk, heel bijzonder !

 

Grauwe franjepoot

 

Aiguamolls

De eerste stop in Spanje is het mooie natuurgebied Aiguamolls.

Aiguamolls

In dit gebied kun je een prachtige rondwandeling maken en verschillende schuilhutten bezoeken. Ook hier was door de hoge waterstand op de meertjes niet veel te zien. Bruine kiekendief, Havik, Ooievaars, Zwarte ibis, Dodaars, Bosruiter, Ralreiger, Krakeenden, Cetti’s zanger en Grote karekiet. Maar ook als je niet veel ziet is het een fantastisch mooie plaats om te zijn.

Dicht bij de ingang ligt een grote zandwal, hier broeden de Bijeneters. Ze vlogen af en aan maar waren door de begroeiing helaas niet vliegend te fotograferen. Op de stokken en boompjes mooie foto’s kunnen maken van de voedseloverdracht. Altijd een fijn plekje om te komen.

Bijeneter

 

Ebro delta

Het volgende gebied dat we aandoen is de Ebro delta.

Ebro delta

Er was van alles te zien, onder andere IJsvogel, Buidelmees, Graszanger, Bijeneters, Kwak, Purperreiger, Woudaap, Steltkluut, Grote- en Witwangstern, Audouins meeuw, Bosruiters, Purperkoet, Dunbekmeeuw en Ralreiger.

Ralreiger

We hopen de mooie Vorkstaartplevieren weer te zien. Vorig jaar zijn we hier ook geweest en toen hebben we ze voor de eerste keer gezien en heel mooi gefotografeerd. Twee avonden zijn we naar de plek geweest waar we de Vorkstaartplevieren vorig jaar hebben gezien. En ja hoor, ze waren er weer. Mooie foto’s kunnen maken in een bijzondere omgeving van plasjes, duintjes en zee. Een heerlijke ervaring !

Vorkstaartplevier

Coto Doñana

We gaan verder naar het zuiden. Via Valencia, Santa Pola en Cabo de Gata naar Coto Doñana.  Onderweg een nieuwe soort gezien, de Zwarte tapuit.

Coto Doñana

Aan de oostoever van de Guadalquivir is het goed vogelen. We gaan naar de zoutpannen van Bonanza, Pinzon en Brazo del Este. We zien soorten als Steenuil, Geelgors, Kluut, Strandplevier, Bonte-, Kleine- en Drieteenstrandloper. Blauwe eksters, Bijeneters, Grote karekiet en Wielewaal. Verder Purperreiger, Kwak, Woudaapje en veel Vorkstaartplevieren.

De westkant van Doñana was erg droog. Het heeft hier al een tijd niet geregend en het is erg warm. Bij het mooie bezoekerscentrum Jose Antonio Valverde zitten veel Kwakken, Dodaars, Flamingo en Marmereend. Op de meertjes bij El Rocio Zwarte Ibis, Flamingo, Vorkstaartplevier en Witgatjes. Bij de bezoekercentra La Rocina en el Acebuche veel Blauwe eksters.

Ook bezoeken we de marismas van Odiel, Isla Cristina en Castro Marim. Soorten die we hier zien zijn Griel, Dwergarend, Steenuil, Geelgors, Bijeneter, Blauwe ekster, Steltkluut, Flamingo, Buidelmees, Kortteenleeuwerik, Klapekster, Grauwe klauwier, Roodkopklauwier en Slangenarend.

Kwak

Kwak

Bonte strandloper

Drieteenstrandloper

Kleine strandloper

Kluut

Purperreiger

Extremadura

Het volgende en laatste gebied dat we aandoen is Extremadura. We zijn hier al vaak geweest en hebben inmiddels onze vaste plekjes.

Extremadura

Als eerste gaan we naar de meren van Arrocampo en de directe omgeving. We hopen hier de Kuifkoekoek tegen te komen hoewel het al laat in het seizoen is. Maar we hebben geluk, we zien deze mooie vogel in een boom zitten. Het is erg heet en de koekoek blijft lekker in de schaduw zitten.

 Kuifkoekoek.

Verder zitten er veel Bijeneters, helaas niet dichtbij. Verder Steenuil, Steltkluut, Roodkopklauwieren, Blauwe eksters, Roodstuitzwaluwen, Roodborsttapuit en Graszangers. Kleine torenvalk, Zwarte spreeuw, Zwarte wouwen en een Grijze wouw in de verte.

Roodborsttapuit

Op de weg naar Saucedilla zien we een Kwak en Kleine zilverreiger in een paar kleine meertjes aan het jagen. We kregen alle tijd om ze te fotograferen.

Kleine zilverreiger

Kwak

In het nationale park Monfragüe is het altijd fijn om te zijn. Indrukwekkende natuur, veel vogels en weidse vergezichten.

Monfragüe – Salto del Gitano

Behalve de schitterende en indrukwekkende natuur ook altijd veel vogels. We zien hier onder meer de Vale- en Monniksgier, Rode en Zwarte wouw, Grijze gors, Blauwe ekster, Blauwe rotslijster, Roodkopklauwier en Klapekster. 

 Blauwe rotslijster

Grijze gors

 

Blauwe ekster

Blauwe ekster

 
Rio Almonte

In de buurt van Jaraicejo stroomt de mooie rivier de Almonte.

Rio Almonte

Het is hier bijzonder vogelrijk. We zagen onder meer de Cirlgors, Roodkopklauwier, Klapekster, Bijeneters, Zwarte wouw en Vale gier. De IJsvogel liet zich ook vaak zien, regelmatig biddend boven het water. Dit hadden we nog nooit gezien. Een hop kwam regelmatig op een stenen muur zitten. Deze mooie vogel goed kunnen fotograferen, super moment!

Hop

Hop

Hop

 

Steppen van Belén en het gebied tussen Cáceres, Santa Marta de Magasca, Monroy en Talevan.

Belén

Het was hier alle dagen erg heet. Aan het einde van de ochtend richting 36 graden, in de middag zelfs 41,5 graden. Toch hebben we die dagen nog aardig wat soorten gezien. Kuifleeuwerik, Europese kanarie, Grauwe gors, Paapje, Roodborsttapuit, Klapekster, Hop, Blauwe ekster, Steenuil, Scharrelaar, Bijeneters, Roodstuitzwaluwen, Grote trap, Zwarte wouwen, Vale gieren, Spaanse keizerarend en Kalanderleeuwerik.

Klapekster

Scharrelaar

Scharrelaar

Op de steppen van Belén staan veel verlaten gebouwtjes. In een daarvan zaten 2 Steenuiltjes. Eentje hield alles in de gaten en de tweede zat in een leeg raamkozijn, lekker in de schaduw. In dit uitgestrekte landschap en vervallen boerderij zag je heel goed dat het eigenlijk maar een heel klein vogeltje is.

Steenuil

Steenuil

We zijn 6 weken door Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal gereisd. Heel veel mooie natuur, heel veel vogels gezien en gefotografeerd, heel veel mooie herinneringen. Het was een prachtige reis !