Eind februari – begin maart 2020 zijn we weer in Spanje geweest. We hebben een 2-tal gebieden bezocht. In de provincie Murcia de Sierra Espuña en het gebied ten zuiden van Cehegin en Caravaca de la Cruz. In Catalonië het gebied rond Mas de Barberans in het Parc Natural des Ports.

De Sierra Espuña is een hele ruige streek met hoge bergen. Smalle wegen leiden naar toppen tussen de 1200 en 1500 meter hoogte. Onder meer de Slechtvalk, Dwergarend en Steenarend broeden hier

We hebben een mooie ruime hut bezocht op zo’n 1500 meter hoogte. Je moet er wel wat voor over hebben om daar te komen. Een lange rit over hele smalle weggetjes en een flinke wandeling over rotsen naar een fraaie berghelling.

De hut heeft een schitterend uitzicht over een diepe vallei en bergen rondom.  Je gaat naar deze hut voor de Steenarenden. We hebben het geluk gehad dat het mannetje zich binnen een uur liet zien, snel gevolgd door het vrouwtje. Gedurende de dag hebben we beide vogels meerdere malen kunnen bewonderen. Om in deze ruige en prachtige omgeving te mogen zijn en 2 schitterende vogels te kunnen fotograferen is een onvergetelijke ervaring en beleving.

Ook de Kneu, Zanglijster, Europese kanarie, Raaf en Alpenkraai lieten zich op deze hoogte regelmatig zien.

Steenarend-2
Steenarend-1
Steenarend-3-1

In de Sierra Espuña bevindt zich op 600 meter hoogte een mooie vallei met dennenbomen en vlakke stukken. Behalve de fraaie Kruisbekken kwamen hier ook de Europese kanarie, Kuifmees, Zanglijster en Kneu langs.

Kruisbek plek
Europese kanarie-3
Kruisbek-3
Kruisbek-5
Kruisbek-2
Kruisbek-4

Rondom Caravaca de la Cruz vind je een groot gebied met bergen, valleien met oude rivierbeddingen, steppen en olijfboomgaarden.

In de bergen kom je na een fikse klim bij een hut die uitkijkt over rotsen, bomen en een diepe vallei. Ook hier een pittige wandeling om bij de hut te komen. We wisten dat we in de ochtend tegenlicht of licht van opzij zouden hebben maar de wandeling en zit waren het meer dan waard. Aan het einde van de ochtend verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het donkerder. Door het gedeeltelijke tegenlicht hebben we toch nog onverwacht schitterende foto’s kunnen maken van de Slechtvalk. Zowel het mannetje als vrouwtje lieten zich in de morgen al zien. Prachtige vogels in een unieke setting, een ware belevenis !

Slechtvalk-overzicht-1
Slechtvalk-3
Slechtvalk-2
Slechtvalk-1-1

Ten noord-oosten van de stad Murcia ligt een grote steppe. Her en der wat kassen waar groenten verbouwd worden, verder niets. Maar wel de plaats waar Zwarte tapuiten te vinden zijn. Mooie vogels, gelukkig hadden we geen vol zon anders zou de combinatie zwart-wit wel eens een probleem geweest kunnen zijn. Ook leuk dat een Kleine zwartkop nog even in een struik kwam zitten.

Hut-Zwarte-tapuit
Zwarte-tapuit-5-2
Kleine-zwartkop-1
Zwarte tapuit-4
Zwarte-tapuit-2-1

In Catalonië ligt bij de monding van de rivier de Ebro ligt het Parc Natural des Ports. Mas de Barberans is één van de plaatsen aan de rand van het park. In deze omgeving bevinden zich zeer veel olijfboomgaarden met een aardig aantal standvogels. Ook komen in deze periode regelmatig doortrekkers langs. Altijd spannend, je weet nooit wat er nog meer langs komt.

Hut Mas de Barberans1

Het was een zeer geslaagde reis naar mooie gebieden in Spanje. Alle hutten zijn mooi gelegen en hebben een fraaie en natuurlijke setting. Met overwegend mooi winterlicht hebben we hele mooie foto’s gemaakt van nieuwe soorten en van soorten die we er nog niet zo goed op hadden staan. 
Als we daar weer in de buurt zijn, gaan we zeker weer een paar hutten bezoeken.